Pokok
ubi kayu berasal dari Amerika Selatan. Pokok ubi kayu merupakan tumbuhan
berbatang rapuh dan mudah patah. Batangnya berbentuk bulat dan bergerigi yang
disebabkan bekas pangkal tangkai daun. Bahagian tengah batangnya mempunyai
gabus. Pokok ubi kayu biasanya mencapai ketinggian sehingga 4 meter. Ia mudah
ditanam dan penjagaannya juga tidak sukar. Pokok ini boleh ditanam menggunakan
keratan batang. Ia tumbuh subur di kawasan yang berketinggian 1200 meter dari
aras laut. Daun pokok ubi kayu memiliki tangkai panjang dan setiap tangkai
mempunyai daun sekitar 3-8 helai. Kulit batang ubi kayu mengandung tanin, enzim
peroksida, glikosida dan kalsium oksalat.
Kegunaan
Pada
zaman pemerintahan Jepun di Tanah Melayu, ubi kayu menjadi makanan pilihan
setelah bekalan beras sukar diperolehi. Ia juga mnejadi makanan pilihan semasa
musim tengkujuh. Ubi kayu boleh direbus, dibakar, digoreng, dijadikan kerepek
dan kuih muih tradisional.
Selain
ubi yang boleh dimakan, daun dan bahagian pokok ubi kayu juga ada gunanya untuk
kita. Untuk merawat reumatik, 5 helai daun ubi kayu dan satu sudu besar kapur
sirih ditumbuk sehingga lumat dan ditampal pada tempat berkenaan. Sepotong
batang ubi kayu direbus bersama 3 gelas air sehingga mendidih, kemudian ditapis
dan diminum dua kali sehari(waktu pagi dan petang) dipercayai dapat meredakan
demam. Manakala daunnya yang dilumatkan dan ditampal pada bahagian kepala dapat
mengatasi sakit kepala. Air rebusan daun ubi kayu juga dikatakan dapat merawat
cirit birit. Pucuk ubi kayu yang dicelur dan dimakan sebagai ulam dapat
menambah selera makan. Tangkai daun yang muda ditumbuk halus atau buah ubi kayu
yang diparut boleh digunakan untuk luka bernanah.
Kandungan nutrisi bagi ubi dan daun ubi kayu ( per 100 gram ):
Ubi kayu
Kalori 146 kal
Protein 1.2 gram
Lemak 0.3 gram
Kalsium, 33.0 mg
Fosforus, 40.0 mg
Zat besi, 0.7 mg
Daun ubi kayu
Vitamin A, 11000 IU
Vitamin, C 275 mg
Vitamin, B1 0.12 mg
Kalsium, 165 mg
Kalori, 73 kal
Fosforus, 54 mg
Protein, 6.8 gram
Lemak, 1.2 gram
Zat besi, 2 mg
No comments:
Post a Comment